28.6.2012

Kokemuksia: Fuji X100

Muutama kuukausi sitten päätin tehdä sen mitä olin vuoden haaveillut. Ostin Fuji X100 kameran. Tuo pieni mutta pippurinen, upean ulkonäön omaava sekä ominaisuuksiltaan houkutteleva kamera oli pyörinyt ajatuksissani pitkään. Vuosi sitten keväällä kävin käpistelemässä sitä liikkeessä ja silloin tuntui että softa ei ollut ihan loppuunasti hiottu vaikka ulkoisesti rakastuinkin kameraan välittömästi. Joten tuolloin jäi kamera kauppaan ja minä kuvasin jatkossakin tutulla ja turvallisella setillä. Mutta kesä sai mielessä pyörimään tuon pikkunäppärän retroilijan unelman kun tuo 5D mk II on kieltämättä muutamankin objektiivin kanssa lähinnä raahattava, eikä mukavasti mukanakulkeva kokonaisuus.

Talven annoin ajatuksen tasaantua, Fujin rakennella päivityksiä kameraan ja keväällä, vihdoinkin vuoden haaveilun jälkeen softa oli sillä tasolla jonka kelpuutan sekä eteeni osui vähän käytetty yksilö järkihinnalla. Joten nyt tai ei milloinkaan, tilaisuuteen oli tartuttava. Ja nyt on parin kuherruskuukauden jälkeen todettava että ostos oli kannattava.

Spekseiltään Fuji X100 on mielenkiintoinen laitos:

12.3 megapixeliä
23.6mmx15.8mm (APS-C) CMOS kenno
23mm f/2 (vastaa n. 35mm kinokennolla)
ISO 200-6400
Pienehkön kokoinen metallirunko ja painoa alle 500 grammaa
Hybrid viewfinder

Eli tiivistettynä, isohkolla kennolla oleva kamera hyvällä kuvanlaadulla, kiinteällä riittävän valovoimaisella objektiivilla ja rangefinder tyyppisellä etsimellä joka vipua kääntämällä muuttuukin elektroniseksi etsimeksi. Optisen etsimen päälle tarvittaessa heijastuu mm histogrammi, digitaalinen vesivaaka jne. Kuullostaa siis hyvältä. Mutta, miten käytössä?
Kamera tuntuu kädessä loistavalta, jämäkkä ja juuri oikean kokoinen. Kontrollit hyvin saatavilla, nappit tunnokkaat ja aika- sekä valotuksen kompensointikiekko loistavan tuntuisia. Aukon valinta objektiivista. Ja tuo jo edellä mainitsemani etsin! Juuri tätä olen jokapäivä kulkevalta kameralta halunnut.


Kuvanlaatu kamerassa on hyvä ellei erinomainen. Optiikka piirtää skarppia kuvaa, värit ovat runsaita, kontrastikasta ja kokonaisuudessaan miellyttävää katseltavaa. Fuji on tunnettu kameroiden tuottamasta jpg kuvasta ja en ihmettele yhtään. Mutta suurimman edun saa kun kuvaa rawina. Dynamiikka on mielestäni uskomaton ns. kroppikennoiselle kameralle ja jos vertaan Canon 5D mk II + ef 35mm 1.4 L komboon niin kuvanlaatu ei kyllä kauaksi jää. Kun kokoa vertaa ja sitä tosiasiaa että tätä on ilo kantaa mukana ja suorastaan rakastettavaa kuvata, ei tarvitse miettiä kumpa kulkee mukana päivittäin.

On toki kamerassa omat juttunsa. Tarkennus on hyvä mutta ei nykyaikaisen peilikameran tasoinen, valikkorakenne hieman sekava, kirjoittaa harvinaisen hitaasti muistikortille huolimatta käytössä olevasta Sandisc Extreme Pro 95MB/s kortista. Akunkestokin vain noin reilu kaksisataa kuvaa. Mutta nämä asiat jäävät taka-alalle kun katselee kameralla otettuja kuvia. On muistettava että tätä kameraa ei ole tehty sporttikuvaukseen, ei monipuoliseksi järjestelmäksi, ei vakuuttavaksi työkaluksi studioon... Tämä on mukanakulkeva, jokapäiväisen elämän dokumentointiväline. Streetphotography. Se tiivistää aika hyvin kameran luonteen.


Kokonaisuudessaan voin todeta että Fuji X100 on juuri sitä mitä harrastukseni on kaivannut. Aina mukanakulkevaa, tyylikästä, miellyttävää ja ei niin hyökkäävän näköistä kameraa. Katukuvauksessa täysin omiaan, ei kiinitä huomiota ja ole pelottava. Kompakti ja kuva mitä puskee ulos upeaa. Joten on todettava että olen hyvin tyytyväinen ostokseeni.

3 kommenttia:

Teemu Tretjakov kirjoitti...

Onnitteluni hankintasi johdosta. Ostin itsellenikin viime viikonloppuna x100:n käytettynä, ja en voisi olla tyytyväisempi. firmware 1.3 on korjannut käytännössä kaikki lastentaudit, mitä julkaisuversiossa oli. Mikä hihna muuten tuo punainen on? Sopii tyyliin täydellisesti. Ajattelin hankkia Fujin nahkalaukun vielä lisäksi, kun ehdin.

Daniel Braun kirjoitti...

Kiitoksia. Kyllä vain, nämä kuukaudet ovat osoittaneet että oli hankintana loistava kamera. Hihna on ebay-ostos, ajatuksissa oli hankkia artisan&artist hihna, mutta bongailin tuon verkon syövereistä. Suosittelen suuresta hankkimään myös soft release nappulan, ainakin itselläni ergonomiaa paransi suunnattomasti. Onhan kamerassa omat juttunsa, mutta ne tekevätkin siitä niin persoonallisen "otuksen"

The Geeks kirjoitti...

Thanks for review, it was excellent and very informative.
thank you :)